czecho.pl - medium nr 1 w Czechowicach-Dziedzicach czecho.pl

medium nr 1 w Czechowicach-Dziedzicach

Najnowsze

  • 13 maja 2019
  • wyświetleń: 244

Kuchnia turecka - idealna na lunch w pracy!

Materiał reklamowy partnera:

Rzadko zdarza się, żebyśmy mieli czas na przygotowanie jedzenia do pracy dzień wcześniej. Rano, przed pracą, czasu jest jeszcze mniej. Często wychodzimy z domu z myślą o głodowaniu przez cały dzień lub podgryzaniu niezdrowych przekąsek jak batony lub chipsy, złapane na szybko w sklepie po drodze.

Kuchnia turecka - idealna na lunch w pracy!


Jeżeli nie mamy czasu na przygotowanie lunchu, można go chociaż zaplanować. Po pierwsze trzeba znaleźć na niego czas. Po drugie pomyśleć na co mamy ochotę. Potrawy kuchni tureckiej to doskonały pomysł na lunch w pracy, gdyż są bardzo pożywne - dadzą nam energię na resztę dnia a poza tym smakują wybornie.

Kuchnia turecka jest na tyle bogata w różnorodne potrawy, że nasz lunch może wyglądać jak normalny, pełnoprawny obiad. Składający się z zupy, drugiego dania i czegoś słodkiego na deser. Tak może wyglądać nasze przykładowe menu:

  • Mercimek corbasi - to zupa z soczewicy z dodatkiem marchewki, ziemniaków i cebuli. Serwuje się ją z chlebem oraz skropioną cytryna. Jest ona bardzo sycąca dzięki dużej zawartości białka pochodzącego z soczewicy.
  • Lahmacun - ten turecki placek wyglądający jak pizza serwuje się jako przystawkę, ale z większą ilością dodatków może być również drugim daniem. W podstawowej formie to cienkie ciasto z mielonym mięsem na wierzchu, wszystko razem jest zapiekane w kamiennym piecu.
  • Kofta - druga propozycja głównego dania to mięso w kształcie małego pulpeta lub kotlecika. W zależności od odmiany kofty do mięsa dodaje się kaszę bulgur, jajko lub ryż. Podaje się ją w towarzystwie warzyw, sera, roślin strączkowych oraz sosów.
  • Baklawa - to chyba najsłynniejszy turecki deser. Robi się ją z kruchego ciasta z dodatkiem orzechów włoskich, migdałów i pistacji. Wszystko zalewa się miodem. Gdy raz spróbujesz baklawy zapamiętasz tę słodycz do końca życia.


Jak widać, lunch po turecku to prawdziwa uczta. Jeśli jednak nie masz czasu na wielodaniowy obiad, możesz wybrać kebaba - najbardziej popularną w Polsce potrawę kuchni tureckiej.