czecho.pl - medium nr 1 w Czechowicach-Dziedzicach

Najnowsze

  • 16 października 2019
  • wyświetleń: 445

Z wizytą w sklepie AGD. Jakie garnki i patelnie wybrać?

Materiał partnera:

Patelnie i garnki są jednymi z najbardziej podstawowych sprzętów kuchennych. Ich wybór często jednak jest dokonywany w pośpiechu. To błąd! Ich jakość może pozostawiać wtedy wiele do życzenia. Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę, kupując garnki i patelnie? Dowiedz się w dzisiejszym poradniku.

Krótki przewodnik po garnkach
Mnogość dostępnych rodzajów garnków może przyprawić o zawrót głowy. Każdy z nich ma nieco inne zastosowanie. Na sklepowych półkach możesz natknąć się na klasyczne garnki do gotowania zup bądź blanszowania warzyw, rondelki z jednym uchwytem, które przydadzą Ci się na przykład podczas redukowania sosu, czy garnki do gotowania na parze, w których szybko przyrządzisz zdrowe i smaczne posiłki.

W ofertach sklepów AGD możesz spotkać się także z naczyniami o specjalistycznym zastosowaniu, takimi jak ryżowar, garnuszek do mleka czy do szparagów (który charakteryzuje się wyższymi niż zazwyczaj ściankami).

Czym powinien wyróżniać się dobry garnek? Przede wszystkim wytrzymałym materiałem, takim jak stal nierdzewna, żeliwo lub miedź. Jesteś alergikiem? A może trzymasz linię? W takiej sytuacji zdecyduj się na bezpieczne dla zdrowia garnki z powłoką ceramiczną. Umożliwiają one beztłuszczowe przygotowywanie potraw.

Nie mniej istotną rolę przy wyborze garnków odgrywa ich liczba den. Im będzie ich więcej, tym oczywiście lepiej, ponieważ taki garnek będzie lepiej rozprowadzał ciepło po całej swojej powierzchni. Jeśli jesteś właścicielem kuchenki z płytą indukcyjną, upewnij się, czy dany zestaw garnków posiada dno o właściwościach ferromagnetycznych.

O czym musisz pamiętać, szukając odpowiedniej patelni?
Uniwersalna, do grilla, wok, do smażenia pancakesów i jajek sadzonych... Liczba rodzajów patelni jest naprawdę imponująca. Najczęściej wykorzystywaną patelnią w większości domów jest patelnia klasyczna, dlatego to właśnie jej poświęcimy teraz nieco uwagi. Jak wybrać najlepszy model?

Podobnie jak w przypadku garnków dobrze, gdy będzie ona wykonana z solidnego materiału. Doskonale sprawdzą się więc patelnie stalowe czy ceramiczne. Sporą popularnością cieszą się także patelnie z powłoki teflonowej. Korzystanie z nich wymaga jednak wyjątkowej ostrożności - są bowiem najmniej odporne na zarysowania.

Zwróć uwagę, czy dana patelnia posiada nienagrzewającą się rączkę, dzięki której będziesz mógł korzystać z niej bez konieczności ubierania rękawicy.

Sprawdź, jaka wielkość patelni okaże się dla Ciebie najodpowiedniejsza. Jeśli na co dzień gotujesz dla kilku osób, lepszym rozwiązaniem będzie patelnia o szerokiej średnicy i dużej pojemności, na której bez problemu usmażysz kilka porcji jednocześnie.

Ostatnią z kwestii, o jakiej warto pamiętać, kupując patelnię, jest jej marka. Do najbardziej uznanych producentów patelni należą między innymi Tefal, Lamart i Fiskars. Kupując produkty sygnowane ich logo, możesz mieć pewność, że będą służyły Ci przez długie lata.
Zastanawiasz się nad wymianą wysłużonego sprzętu kuchennego? Sprawdź pełną ofertę patelni i garnków.